Zimné strachy: Boj so zlým vetraním a plesňami

Termovízne meranie

Čítanie za menej ako 8 minút.


Zimné obdobie prináša nie len chladné teploty, ale aj špecifické problémy spojené so zlým vetraním

Nedostatočná cirkulácia vzduchu môže viesť k nežiaducemu roseniu okien, následne až ku vzniku plesní, čo má negatívny dopad na naše zdravie.

V tomto článku sa budeme zaoberať dôsledkami zlého vetrania v zimných mesiacoch a možnosťami ich riešenia. 

 

DÔSLEDKY NESPRÁVNEHO VETRANIA

Plesne predstavujú nielen estetický problém, ale aj riziko pre zdravie obyvateľov domu. Rosenie okien môže spôsobiť nielen nepríjemnú kondenzáciu, ale aj poškodenie okenných rámov a iných povrchov.

V dnešnej dobe je termovízne meranie významným pomocníkom pri diagnostike a riešení problémov spojených so zlým vetraním v domácnostiach. 

Táto pokročilá metóda nám umožňuje vizualizovať tepelné mosty a takto identifikovať konkrétne oblasti, ktoré vyžadujú zlepšenie. 

VETRAJTE SPRÁVNE

Viete, ako správne vetrať, aby ste sa vyhli plesniam vo svojom dome?

Optimálny spôsob vetrania: Otvárajte okná krátko a efektívne. Najlepšie vyvetráte krížom z miestnosti do miestnosti. Prispôsobte dobu vetrania aktuálnym vonkajším teplotám. 

V lete preferujte vetranie skoro ráno, neskoro večer alebo v noci. V zime nezabudnite zastaviť kúrenie počas vetrania miestnosti.

Rozumné vetranie SMART aplikáciami: V dnešnej dobe existuje mnoho technologických vylepšení, ktoré vám uľahčia samotné vetranie.

Senzor na okno: Po otvorení okna pre nárazové vetranie sa senzor spojí s ovládacou jednotkou, ktorá automaticky vypne vykurovanie. Toto platí aj opačne – pri zatvorení okna, kedy sa kúrenie znovu spustí.

Senzor kvality ovzdušia: Vzhľadom na súčasnú situáciu sú senzory kvality vzduchu nenahraditeľným nástrojom. Neustále monitorujú kvalitu vzduchu vo vašej domácnosti a upozornia vás na prípadné zhoršenie ešte pred tým, než si to všimnete sami.

Moderné ventilačné systémy:  Využívanie moderných ventilačných systémov s rekuperáciou tepla je efektívnym riešením. Tieto systémy zabezpečujú výmenu vzduchu, pričom minimalizujú tepelné straty.

Výhoda riadeného vetrania obytných priestorov je, že máme stály prísun čerstvého vzduchu bez nutnosti otvárať okná a dvere.

 

Preventívne opatrenia sú kľúčové pre minimalizáciu rizika vzniku plesní a kondenzácie. Patria sem pravidelné vetranie, udržiavanie optimálnej vlhkosti vzduchu, izolácia a tesnenie okien a dverí, zateplenie konštrukcií z exteriéru. 

Tieto kroky zabezpečia, že vzduch cirkuluje efektívne a nevznikajú nežiaduce kondenzačné javy.

Optimálne vetranie v zimných mesiacoch je investíciou do pohodlia, zdravia a vedie k energetickej úspore

Prispôsobením vetracích návykov a využitím moderných technológií, môžeme dosiahnuť harmonické a pohodlné bývanie aj v zimnom období.

TERMOVÍZNE MERANIE

Termovízia je neoceniteľným nástrojom na hodnotenie povrchových teplôt obvodových konštrukcií a výrazne prispieva k odhaľovaniu skrytých nedostatkov. 

Schopnosť termovízie presne identifikovať tieto poruchy je kľúčovým prvkom pre efektívny návrh technických riešení a následnú kontrolu ich realizácie.

Pri snímkach získaných z vonkajšej strany objektu identifikujeme tepelné úniky v závislosti od teplotnej škály, ktorá smeruje k vyšším teplotám. Na snímkach sa prejavujú svetlejšími farbami

Na snímkach zvnútra objektu sa zase zameriavame na identifikáciu chladných miest, ktoré sú zobrazené tmavými farbami, ktoré reprezentujú nižšie teploty. 

Výhodou termovízneho merania je jeho bezdotykový charakter, čo umožňuje jednoduché odmeranie povrchových teplôt objektov alebo ich častí, pričom na identifikáciu prípadných porúch nie sú potrebné žiadne deštruktívne skúšky. 

Špeciálne kamery s termovíziou sa používajú na zachytávanie digitálnych snímok, nazývaných termogramy, ktoré detailne zobrazujú teplotné polia. 

Objednajte si termovízne meranie ihneď na www.twg.skv zimnom období je nato ideálny čas. 

Potrebujete poradiť? 

Naši energetickí špecialisti z TWG sú tu pre Vás na infolinke +421 911 640 055.

Vypracujeme Vám termovízne meranie.

Chcem termovíziu
Ing. Rastislav Tvarog

Ing. Rastislav Tvarog

Energetický špecialista a audítor

info@twg.sk

Podobné články