Umiestnenie potrubia rekuperácie v podlahe poschodia

Rekuperácia

Centrálna rekuperácia potrebuje pre správnu funkčnosť potrubia ktorými sa rozvádza vzduch po celom dome. Najjednoduchšie je potrubia umiestniť do sadrokartónového podhľadu.

Ak nemáme podhľad môžeme pri dvojpodlažných domoch na umiestnenie potrubí využiť podlahu poschodia. 

 

Aké rekuperačné potrubia sa zmestia do podlahy

Celková hrúbka vrstiev podlahy je zvyčajne 10-12 cm. V tejto vrstve máme možnosť využiť rekuperačné potrubia s priemerom DN 75. Na ich umiestnenie je miesta tak akurát.

vyustka rekuperacie v podlahe

Potrubia ukladáme do kročajovej izolácie  ktorá je v podlahe zvyčajne hrúbky 3-5 cm. Potrubia z nej budú mierne prečnievať, ale to nie je problém, nakoľko ich bez problémov môžeme zaliať do poteru ktorý tvorí zvyšnú vrstvu podlahy.

Pri takomto riešení je veľmi dôležité premyslieť kadiaľ budú potrubia vedené aby nenastalo križovanie potrubí. Ak sa kríženiu potrubia nevieme vyhnúť, je potrebné použiť špeciálnu tvarovku ktorá takéto kríženie potrubí umožňuje, inak by potrubia vyčnievali von z podlahy.

Správne umiestnenými rekuperačnými potrubiami dokážeme v jednej podlahe priviezť vzduch pre prízemie aj pre poschodie.

 

Podlahu využijeme pre prízemie aj poschodie

Distribučné boxy ktoré  sú určené pre prízemie prestrčíme vyfrézovanými otvormi smerom na prízemie. Distribučný box osadíme tak aby mal koniec zarovno budúcej omietky na strope prízemia.

Rekuperačné potrubia určené pre poschodie zhotovíme tak aby bol distribučný box otočený smerom dohora, pričom jeho výšku prispôsobíme budúcej hrúbke podlahy. Takto docielime umiestnenie výustky v podlahe. 

Pri výustkách umiestnených na podlahe uvažujeme s takými miestami, kde nie je častý pohyb obyvateľov. Ak by sme na ne stúpali mohli by sa výustky poškodiť. Vhodné umiestnenie je pri stene, v kútoch a  podobne. 

Môžu sa využiť akékoľvek ploché výustky. Nemusia to byť špeciálne podlahové výustky ktoré sú niekoľkonásobne drahšie v porovnaní s klasickými výustkami. Dôležité je aby nevyčnievali výustky výrazne z podlahy, inak by zavadzali.

Pri riešení rozvodov v podlahe sa často ľudia zvyknú pýtať, či sa umiestnením vyústiek v podlahe nespôsobí vírenie prachu.

Ak by bolo v dome príliš veľa prachu, tak sa víreniu prachu nevyhneme, ani keď nemáme rekuperáciu. Avšak keď je dom bežne udržiavaný, nespôsobuje umiestnenie výustiek pri rekuperácii problém s vírením prachu.

 

Umiestnenie výustiek rekuperácie do steny

Pri výhradách k umiestneniu výustiek na podlahe môžeme takéto riešenie upraviť tým, že výustky umiestnime v stene v určitej výške nad podlahou.

To znamená, že potrubia rekuperácie privedieme v podlahe až k stene,  pri stene použijeme 90 stupňové koleno aby sme potrubie ohli do pravého uhla. Následne pokračujeme napríklad 50-60 cm nad podlahu.

prechod potrubia z podlahy do steny

Potrubie zasekáme do steny,  osadíme distribučný box, skrátime ho na minimálny rozmer aby sme nemuseli do steny príliš sekať. Potom tak isto ako pri podlahe osadíme plochú výustku ktorá nebude príliš vyčnievať zo steny, nech ju náhodou nepoškodíme pri bežnom užívaní objektu.  

 

Zhrnutie článku o potrubiach rekuperácie v podlahe 

Pri viacpodlažnom dome v ktorom nebudeme mať sadrokartónové podhľady, môžeme potrubia rekuperácie umiestniť do podlahy poschodia. 

Je potrebné dať si pozor aby nenastalo kríženie potrubí v podlahe, inak by sa v mieste kríženia nezmestilo potrubie do podlahy.

Časť  vyústiek smerujeme cez strop na prízemie, časť výustiek smerujeme dohora na poschodie.  Využijeme bežné ploché výustky aby nevyčnievali z podlahy, čím ušetríme značné financie za špeciálne podlahové výustky.

V podlahe ich umiestnime do menej frekventovaných zón aby na ne ľudia omylom nestúpili a nepoškodili ich.

Ak sa obávame vírenia prachu z dôvodu umiestnenia výustiek na podlahe, pokračujeme potrubiami k stene. Následne potrubie pomocou 90°kolena ohneme dohora a pokračujeme nahor 50-60 cm nad podlahu. Následne do steny osadíme výustku.

Takýmto jednoduchým spôsobom umiestnime rozvody vzduchu pre rekuperáciu v poschodovom dome bez sádrokartónových podhľadov. 

 

Zabezpečíme Vám rekuperáciu na mieru.

Chcem rekuperáciu
Ing. Rastislav Tvarog

Ing. Rastislav Tvarog

Energetický špecialista a audítor

info@twg.sk

Podobné články