Rekuperácia proti Covidu a iným neduhom v školách

Rekuperácia

Nadpis znie možno trochu neuveriteľne, ale je to tak. Ak považujeme rekuperáciu za synonymum slova efektívne vetranie je to správne tvrdenie.

Všetci zle vetráme

Jeden z veľkých problémov našich škôl a aj väčšiny budov je nevhodné vetranie. Ešte stále príliš veľa ľudí žije v predstave, že vetranie oknami je dostatočné. Potom sme ospalý, bolí nás hlava a sme čím ďalej tým viac chorý.

ospalý žiak

Kedysi bolo vetranie oknami vyhovujúce, ale preto, že okná neboli také tesné ako dnes. Teda často vetrali „sami od seba“ bez potreby otvárania. Bolo to síce mrhanie peniazmi, ale vetralo sa.

Šírenie vírusov v uzavretom priestore

My ľudia nie sme schopný pravidelne vetrať, je to spôsobené aj tým, že na priestor v ktorom sa nachádzame si zvykneme a necítime vydýchaný vzduch. A okrem iného, vonku je väčšiu časť roku taká zima, že dlhodobé vetranie je nepríjemné.

A v takejto zmesi vydýchaného vzduchu sa úžasne rýchlo šíria vírusy.

Nedávno som našiel video kde výskumníci Berlínskej technickej univerzity namodevali ako rýchlo sa šíria vydychované čiastočky v klasickej triede so zatvorenými oknami.

Rekuperácia je riešenie

Situácia by bola výrazne iná, ak by sme priestory vetrali núteným vetraním pomocou rekuperačných jednotiek.

Riešení je veľa, jedno z nich, navyše z jednoduchou montážou máme aj my. Rekuperácia Meltem je svojim unikátnym konceptom veľmi zaujímavá

 

PS: Viac k vetraniu v triedach spolu s modelom šírenia škodlivým nájdete na našom špecializovanom webe MELTEM.SK na tomto odkaze

Zabezpečíme Vám rekuperáciu na mieru.

Chcem rekuperáciu
Ing. Rastislav Tvarog

Ing. Rastislav Tvarog

Energetický špecialista a audítor

info@twg.sk

Podobné články