Hlučnosť flexibilného potrubia rekuperácie

Rekuperácia

Jedna z  najčastejších otázok ľudí, ktorí idú inštalovať rekuperáciu vo svojom dome je, či sú vhodnejšie na rozvod vzduchu potrubia s priemerom DN 75 alebo DN 90.

Trápi ich hlavne otázka hluku. Vychádzajú z predpokladu, keď je priemer potrubia menší, bude v ňom prúdiť vzduch rýchlejšie a môže vznikať väčšia hlučnosť.

Ak nie je rekuperácia dobre vymyslená, môže tento problém naozaj nastať. Rýchlejšie prúdiaci vzduch môže spôsobiť vyššiu hlučnosť.

potrubie rekuperacie

Dodržte odporúčané prietoky vzduchu a hluk nevznikne

Ak sú dodržané maximálne objemy vzduchu, ktoré sú odporúčané výrobcom potrubia, problém hluku nenastáva.

Dôležité upozornenie pri potrubiach je, že výrobcovia odporúčajú privádzať cez potrubie s priemerom DN 90 maximálne 40 až 45 m3/h vzduchu. Tento objem odpovedá bežným prietokom odporúčaným pre väčšinu miestností v rodinnom dome.

Pri potrubiach s priemerom DN 75 je odporúčaný prietok vzduchu približne 30 m3/h vzduchu.

Niekedy je potrebných viac potrubí

Kvôli prietokovým obmedzeniam rekuperačného potrubia DN75 je k niektorým výustkám potrebné doviesť viacero potrubí. Jedná sa hlavne o spálňu, kúpeľňu, prípadne kuchyňu.

Väčším počtom potrubí dosiahneme požadované prietoky vzduchu a vyhneme sa zvýšenému hluku, ktorý by vznikal z dôvodu príliš veľkého množstva vzduchu v potrubí. 

Zhrnutie

Obavy ľudí zo zvýšeného hluku z dôvodu nižších priemerov potrubí sú pri správnom návrhu neopodstatnené. 

Do miestnosti s väčšou potrebou prívodu a odvodu vzduchu ako umožňuje priemer potrubia musíme priviesť väčší počet potrubí. Ak sa dodrží táto podmienka bude všetko v poriadku.

Netreba zabúdať na hlavný dôvod hluku, a tým je rekuperačná jednotka.

Ak si človek vyberie hlučnú rekuperačnú jednotku, prípadne za ňu neobsadí žiadny tlmič hluku, nemôže sa čudovať, že je rekuperácia hlučná. Na túto hlučnosť nemajú potrubia žiaden zásadný vplyv. 

V prvom rade odporúčame vyberať kvalitné a hlavne tiché rekuperačné jednotky.

Zabezpečíme Vám rekuperáciu na mieru.

Chcem rekuperáciu
Ing. Rastislav Tvarog

Ing. Rastislav Tvarog

Energetický špecialista a audítor

info@twg.sk

Podobné články