Slnečné kolektory a fotovoltika: Sila slnka ako zdroj energie na Slovensku

Energetický audit

Tento článok sa zameriava na využívanie slnečnej energie prostredníctvom solárnych systémov

Predstavíme solárne zostavy, slnečné kolektory a iné inovatívne technológie, ktoré nám umožňujú redukovať našu závislosť od fosílnych palív a chrániť životné prostredie.

Okrem toho sa budeme venovať energetickým auditom, ktoré sú užitočným nástrojom na identifikáciu oblastí, kde môžeme optimalizovať spotrebu energie a dosiahnuť energetickú efektívnosť a úspory nákladov.

Slnečné kolektory 

Zariadenia navrhnuté na zachytávanie tepla zo slnečného žiarenia. Zachytené teplo používa na ohrev vody alebo vzduchu. Súčasné solárne kolektory sú vyrobené z vysokoefektívnych materiálov, ktoré zlepšujú účinnosť zachytávania slnečného žiarenia

Tieto kolektory sú často inštalované na strechách domov, hotelov, bazénov a iných budov, kde zabezpečujú teplú vodu pre domácnosti, vykurovanie alebo ohrev bazénov.

 

Fotovoltaika 

Technológia, ktorá umožňuje priamy prevod slnečného žiarenia na elektrickú energiu. Zachytávanie slnečného žiarenia prebieha pomocou fotovoltaických panelov

Panely sú vyrobené z polovodičových materiálov, ktoré pri zachytení slnečného žiarenia generujú elektrický prúd

Často sú inštalované na strechách budov či na pozemkoch alebo kde je pre nich práve miesto. V mieste inštalácie poskytujú čistú energiu a prispievajú k zníženiu emisií skleníkových plynov.

História slnečných elektrární na Slovensku

História využívania slnečnej energie na Slovensku siaha do 20. storočia, keď sa začali vyvíjať prvé slnečné technológie. V priebehu posledných desaťročí sa technológie fotovoltiky a solárnych systémov neustále zdokonaľovali. 

V súčasnosti Slovensko disponuje modernými slnečnými elektrárňami, ktoré prispievajú k znižovaniu emisií skleníkových plynov a našej závislosti od fosílnych palív.

Slnečné technológie na Slovensku

Slovensko má výborné podmienky na využitie slnečnej energie. V posledných rokoch sa výrazne zvýšil počet inštalácií slnečných kolektorov, hlavne fotovoltaických panelov na strechách domov, verejných budov a priemyselných zón.

Vďaka rôznym dotáciám a podporným programom sa stáva solárna energia dostupnejšou pre obyvateľov a podnikateľov. Výhody využitia slnečnej energie zahŕňajú nižšie náklady na energiu, dlhodobú úsporu a príležitosti pre udržateľný rozvoj.

Súčasťou dotačných programov pre podniky je základná požiadavka, a to zníženie energetickej náročnosti. Nato aby ste u podniku zistili potenciál úspor, Vám radi vypracujeme energetický audit. Pričom energetický audit môže byť účelový na konkrétne opatrenie alebo celkový. V každom prípade s oboma Vám vedia naši špecialisti z TWG pomôcť.

 

Slovensko ako jeden z lídrov využitia slnečnej energie v strednej Európe

Hoci Slovensko nemá púštnu krajinu, aj naša krajina sa môže pochváliť dostatočným množstvom slnečného žiarenia. Aktívne investuje do slnečných elektrární.

Juhovýchodné Slovensko je jedným z najslnečnejších regiónov v krajine. Mesto Rožňava v tomto regióne je známe ako "Slnečné mesto" a má pomerne vysoký počet slnečných hodín ročne. Tento región je ideálny pre využitie slnečnej energie a prilákal investície do solárnych elektrární a solárnych systémov.

Ďalším zaujímavým regionálnym projektom je obec Terany. Nachádza sa v Malých Karpatoch. Obec je známa svojou snahou o energetickú sebestačnosť

Využíva solárne panely na výrobu elektrickej energie a solárne kolektory na ohrev vody. V prípade prebytku energie ju dokáže uchovávať v batériách a využívať v noci alebo počas oblačných dní. Terany tak slúžia ako príklad udržateľného využívania slnečnej energie na regionálnej úrovni.

Okrem juhovýchodného Slovenska a Malých Karpát je slnečná energia využívaná aj v iných regiónoch krajiny. Slovenský raj, známy pre svoje turistické atrakcie, má tiež potenciál pre solárne systémy vďaka slnečným svahom a kopcom, ktoré poskytujú vhodné polohy pre slnečné kolektory. 

Rovnako aj regióny ako Zemplín a Gemer majú výhody využitia slnečnej energie vďaka svojmu slnečnému klimatu.

Využitie slnečnej energie prináša množstvo výhod 

Po prvé, slnečná energia je nekonečným zdrojom energie, čo znamená, že je trvalo udržateľná a nemá žiadny negatívny vplyv na životné prostredie. Po druhé, slnečná energia je zdarma, čo umožňuje znížiť náklady na energiu.

Slnečné kolektory a fotovoltaické panely vyžadujú len minimálnu údržbu a majú dlhú životnosť. Okrem toho slnečná energia prispieva k boju proti zmene klímy. Ich inštalácia môže priniesť úspory, udržateľnosť a dlhodobé benefity pre domácnosti, podniky a životné prostredie.

Je dôležité podporovať a investovať do týchto technológií, aby sme využili potenciál slnka ako obnoviteľného zdroja energie a posunuli sa smerom k energeticky udržateľnej budúcnosti. Buďte s nami na ceste k ekologickejšiemu a energeticky nezávislému životnému štýlu!

 

Vypracujeme Vám energetický audit na mieru.

Chcem energetický audit
Ing. Rastislav Tvarog

Ing. Rastislav Tvarog

Energetický špecialista a audítor

info@twg.sk

Podobné články