Umiestnenie rekuperačnej jednotky v garáži

Rekuperácia

Domy sú až príliš často projektované bez technickej miestnosti, alebo sú jej rozmery veľmi malé. Je to preto, že pri projekte nikto s rekuperáciou nepočítal alebo v rámci úspor navrhol nevhodné lokálne rekuperačné jednotky.

Majitelia domov v rámci úspory drahocenného miesta, keďže technická miestnosť neexistuje, chcú umiestniť rekuperačnú jednotku do garáže ak je súčasťou domu, do podstrešného priestoru, prípadne do pivnice.

Rekuperačná jednotka patrí do interiéru

Pri rozhodovaní sa, kde rekuperačnú jednotku umiestniť je potrebné pamätať na jeden dôležitý detail, rekuperačné jednotky sú interiérové zariadenia. Z tohto dôvodu sa nemôžu umiestniť do chladných priestorov.

Niektorí výrobcovia odporúčajú umiestniť rekuperačnú jednotku tam, kde nemrzne. Ak by jednotka zamrzla, rekuperácia by vôbec nefungovala.

V chlade stráca rekuperácia drahocennú účinnosť

Ak je priestor pre rekuperačnú jednotku s teplotami nad 0 °C, pričom je v ňom chladno, rekuperačná jednotka nezamrzne, ale výrazne stratí účinnosť spätného zisku tepla.

Jednotku máme potom umiestnenú na mieste kde nám nezavadzia, ale hneď od začiatku si spôsobíme problematickú prevádzku a často výrazný nekomfort pri používaní rekuperácie.

rekuperacia v garazi

Problémy s rekuperáciou v podkroví

Najčastejšie chcú ľudia umiestniť jednotku do podstrešného priestoru. Ak si odmyslíme hrozbu zamrznutia, ktorá sa dá minimalizovať tepelnou izoláciou, ostáva ešte nasledujúca komplikácia:

Nielen rekuperačná jednotka musí byť tepelne zaizolovaná v podstrešnom priestore, ale aj rozvody vzduchu.

Ak nie je izolácia dostatočná, vzniká kondenzácia a v nepriaznivých zimných mesiacoch môže kondenzát kvapkať dokonca z výustok priamo v miestnosti.

Veľkým problémom je letné obdobie. Málokto si uvedomuje, že v podstrešnom priestore býva teplota v lete aj viac ako 50 oC. Ak je rekuperačná jednotka a potrubie umiestnené v priestore s takou vysokou teplotou, celý systém sa prehrieva.

Následne sa stane, že nám z rekuperácie bude fúkať nepríjemne teplý vzduch.

Rekuperácia má celý rad problémov aj v pivnici

Umiestnenie rekuperačnej jednotky v pivnici je problematické zvyčajne z dôvodu chladných priestorov. Zbytočne to znižuje spätný zisk tepla celej rekuperácie.

Niekedy môže byť problematická vlhkosť priestorov, ktorá môže znižovať životnosť rekuperačnej jednotky.

Najväčšia komplikácia je prívod a odvod vzduchu do exteriéru. Keďže pivnica býva čiastočne alebo úplne zapustená v zemi, je potrebné vyviesť prívodné a odvodné potrubie s priemerom DN 200 často o poschodie vyššie.

To môže byť značne komplikované. Ak by sme to takto neriešili a vyviedli by sme prívod a odvod vzduchu tesne v oblasti terénu, hrozí nám v lete nasávanie prachu a v zime zaviatie otvorov snehom.

Umiestnenie rekuperácie v garáži je OK

Najmenej konfliktné je umiestnenie rekuperácie v garáži. Priestor garáže býva často chladnejší, avšak ak je dostatočne zateplený, prípadne temperovaný, takže problém sa minimalizuje.

Tým pádom si systém rekuperácie zachováva vysoký spätný zisk tepla bez zbytočného ochladzovania. V lete sú v garáži teploty podobné interiéru, vlhkosť v garáži nebýva zvyčajne zvýšená.

Umiestnenie nasávacích a výfukových potrubí do exteriéru je bezproblémové, priamo cez obvodovú stenu. Z tohto hľadiska sa dá garáž považovať po interiéri domu ako druhé najvhodnejšie miesto na umiestnenie rekuperačnej jednotky.

Zhrnutie:

Rekuperačnú jednotku sa vždy snažíme umiestniť v interiéri. Vyhneme sa problémom s chladom v zime a s prehrievaním v lete.

Neznížime životnosť rekuperačnej jednotky vplyvom zvýšenej vlhkosti a ušetríme si komplikácie pri realizácii prívodného a odvodného potrubia vzduchu do exteriéru.

Ak nie je možné rekuperáciu umiestniť v interiéri, zvolíme si ako druhú najvodnejšiu možnosť umiestnenie v garáži, ktorá sa pri správnom návrhu a prevádzke podobá na interiérový priestor.

Ak nie je dom projektovaný na umiestnenie centrálnej rekuperácie, máme ešte možnosť cenovo veľmi prijateľného a pritom unikátneho riešenia rekuperácie pomocou rekuperačných jednotiek Meltem.

Tieto rekuperačné jednotky sú kombináciou medzi lokálnymi a centrálnymi jednotkami.

Spájajú výhody lokálnych jednotiek (malé rozmery), s výhodami centrálnych rekuperačných jednotiek (účinnosť, tichosť, rozvody vzduchu). Na tieto jednotky je možné v prípade záujmu pripojiť plnohodnotné rozvody vzduchu a priestor perfektne vyvetráme.

A to bez potreby voľného priestoru v technickej miestnosti na umiestnenie rekuperačnej jednotky.

Zabezpečíme Vám rekuperáciu na mieru.

Chcem rekuperáciu
Ing. Rastislav Tvarog

Ing. Rastislav Tvarog

Energetický špecialista a audítor

info@twg.sk

Podobné články