Výhody entalpických výmenníkov tepla v rekuperačných jednotkách

Rekuperácia

Čítanie za menej ako 6 minút.

 

Prečo mať entalpické výmenníky v rekuperačných jednotkách?

Vzhľadom k tomu, že stále viac objektov je stavaných tak, aby boli vzduchotesnejšie kvôli tepelným stratám, potreba účinného riadeného vetrania stúpa.

Neustály prísun čerstvého a čistého vzduchu do interiéru je životne dôležitý pre podporu zdravia a pohodlia všetkých obyvateľov po celý rok.

Doskové výmenníky tepla sú zodpovedné za uchovanie tepla v miestnosti alebo rezidencii, tak že teplota neklesá, keď do budovy vstupuje studený, čerstvý vonkajší vzduch. Tým sa minimalizuje potreba ohrievať vzduch, čím je zabezpečená vysoká efektivita vetrania.

Všetky vetracie jednotky ponúkajú vysokoúčinnú rekuperáciu tepla. Často sa však zabúda na vlhkosť v budove a jej vplyv na obyvateľov – najmä počas chladných zimných mesiacov.

V tomto článku sa pozrieme nato, prečo to môže byť problematické a ako entalpický výmenník tepla zabezpečuje, že úroveň vlhkosti je lepšie udržiavaná na pohodlnej úrovni.

Ak by ste mali akékoľvek ďalšie otázky k rekuperácii, naši špecialisti z TWG Vám radi pomôžu s akýmkoľvek riešením.

Vplyv nízkej vlhkosti

Keď ľudia hovoria o vlhkosti, zvyčajne jej venujú pozornosť, keď je jej veľa. Vzduch je hustejší, ľudia sa viac potia a je to celkovo nepríjemný pocit.

Mnohí ľudia si však neuvedomujú, aká problematická môže byť príliš nízka vlhkosť. Ideálna relatívna vlhkosť v interiéri by sa mala pohybovať medzi 35 % až 55 %

Ak klesne pod túto hranicu, môžete pociťovať zníženie komfortu. Vplyv nízkej vlhkosti sa môže pohybovať od všeobecného nepohodlia až po rôzne ochorenia.
 

 

Ako funguje entalpický výmenník tepla?

V situáciách, keď je nízka vlhkosť hlavným problémom – najmä v chladnejších mesiacoch – môže rekuperačná jednotka s rekuperáciou vlhkosti zabrániť tomu, aby sa vetraný priestor „vysušil“ príliš rýchlo.

Bežné výmenníky tepla sú založené na „prechode“ tepla medzi odvádzaným a privádzaným vzduchom cez lamely výmenníka. 

Kondenzát vznikne tým, že na lamelách sa vyzráža vlhkosť z odvádzaného interiérového vzduchu. Pričom vlhký interiérový vzduch sa vymení za suchý vonkajší vzduch, ktorý je ohriaty cez lamely výmenníka na komfortnú teplotu.

Naopak, entalpický výmenník tepla je vyrobený zo špeciálnej polymérovej membrány. Tento materiál umožňuje prenikanie vlhkosti, na rozdiel od hliníka alebo plastu používaného v tradičnom výmenníku tepla.

Preto entalpický výmenník tepla umožňuje prechod tepla aj vlhkosti z odvádzaného vzduchu do privádzaného vzduchu. To znamená, že vlhkosť v budove ostáva, čím sa znižuje riziko rýchleho „vysušenia“.

 

Výhody entalpického výmenníka tepla

Táto dodatočná schopnosť rekuperačnej jednotky ponúka niekoľko výhod pre interiér objektu:

Udržiavanie príjemnej vlhkosti

V prvom rade tým, že umožňuje účinnú rekuperáciu vlhkosti. Entalpický výmenník tepla zabraňuje nízkej vlhkosti. Namiesto toho bude relatívna vlhkosť ľahšie udržiavaná na pohodlnej a príjemnej úrovni, ktorá bude zlepšovať pohodu obyvateľov budovy. 

Obmedzené riziko zamrznutia

Keďže bežný výmenník tepla vytvára kondenzáciu, ak teploty počas zimy klesnú na mínusové hodnoty, je bežné, že kondenzát zamrzne.

Je to problematické, pretože kondenzát sa hromadí a zamŕza, čo môže výrazne znížiť prevádzku a aj účinnosť rekuperačnej jednotky. 

Znamená to, že rekuperácia nebude fungovať tak efektívne, ako by mala, kým sa nerozmrazí.

Pri entalpickom výmenníku tepla, keďže vlhkosť prechádza cez polymérnu membránu výmenníka, zostane na zamrznutie len veľmi málo kondenzátu. To znamená, že výmenníku tepla nebude hroziť rýchle zamrznutie.

Vyššia účinnosť pri nízkych teplotách

Toto výrazne znížené riziko zamrznutia zabezpečuje, že entalpické výmenníky tepla sú v chladnejších mesiacoch roka účinnejšie ako klasické výmenníky. 

Okrem toho môžu entalpické výmenníky tepla pri určitých rekuperačných jednotkách fungovať až do -5ºC bez akéhokoľvek predohrevu privádzaného vzduchu. 

To zaručuje rovnomerné vetranie počas zimného obdobia bez predohrevu, čo následne znižuje účty obyvateľov za elektrinu, ktorú by inak rekuperácia spotrebovala.

Hygienický dizajn

Pokročilá polymérová membrána použitá v entalpických výmenníkoch tepla blokuje prenos akýchkoľvek pachov alebo nečistôt medzi privádzaným a odvádzaným vzduchom bez toho, aby sa ohrozil prenos tepla a vlhkosti.

Tým sa eliminuje riziko, že baktérie alebo vírusy v zatuchnutom vzduchu vo vnútri budovy budú recyklované späť do privádzaného vzduchu.

Membrána navyše štandardne obsahuje zabudovanú antimikrobiálnu technológiu, vďaka čomu je odolná voči plesniam aj baktériám. 

Takéto entalpické výmenníky tepla sú mimoriadne hygienické a nepredstavujú nebezpečenstvo pre obyvateľov, ktorí využívajú vetraciu jednotku.

Kedy by ste si nemali zvoliť entalpický výmenník tepla?

Hoci používanie entalpického výmenníka tepla má množstvo výhod, existujú okolnosti, kedy je vhodnejšie použiť bežný výmenník tepla.

V zásade ide o oblasti podľa klimatického podnebia. V chladnejších a suchších klimatických podmienkach, kde budete chcieť zachovať čo najviac vlhkosti, je ideálny entalpický výmenník tepla.

Naopak trvalo vlhké podnebie by nemalo úžitok z entalpického výmenníka tepla. V týchto prostrediach by fungoval oveľa menej efektívne ako bežný výmenník tepla a pomáhal by udržiavať vlhkosť len v čase, keď ju budete chcieť čo najviac obmedziť.

Taktiež vo vlhkých budovách a častokrát aj v novostavbách, hlavne na začiatku užívania objektu, môže byť použitie rekuperačných jednotiek s entalpickým výmenníkom problematické.

Poraďte sa s našimi špecialistami z TWG.

Zabezpečíme Vám rekuperáciu na mieru.

Chcem rekuperáciu
Ing. Rastislav Tvarog

Ing. Rastislav Tvarog

Energetický špecialista a audítor

info@twg.sk

Podobné články