Je dobré vykurovať rekuperáciou?

Rekuperácia

Či je rekuperácia vhodná na vykurovanie je veľmi častá otázka. Táto otázka je úplne pochopiteľná a logická.

Keď už potrebujem pri rekuperácii spraviť rozvody vzduchu v celom dome, je jasné, že každého napadne či ich môže využiť aj inak ako len na prívod a odvod vzduchu. Ideálna kombinácia aspoň na prvý pohľad je, vykurovať rekuperáciou

Avšak v tomto prípade platí: menej je viac.

Hneď Vám vysvetlím prečo.

Spojím systémy rekuperácie s vykurovaním a ušetrím

Spájanie systémov je veľmi lákavé. Ale v prípade rekuperácie je veľmi obtiažne povedať čo je najlepšie.

Spojením systému vetrania s vykurovaním a chladením si môžeme spraviť viac škody ako osohu.

Ak chcem cez rekupereráciu vykurovať, na to aby sme mali pocit, že sa naozaj kúri potrebujeme vzduchu ohriať a hlavne priviesť veľké množstvo.

K tomu potrebujeme zvyčajne väčšie priemery potrubí, často 15 až 20 cm a nie v súčasnosti tak obľúbené flexibilné potrubia s priemerom do 9 cm.

Nedokázali by preniesť dostatočné množstvo teplého vzduchu tak aby sa výrazne neznížil komfort bývania. Pri malých priemeroch potrubí na rozvod vzduchu by vznikal nežiaduci hluk a prievan.

Navyše vzduch v porovnaní s vodou nie je úplne ideálne médium na vedenie tepla cez dlhšie trasy. A navyše by bolo potrebné potrubia tepelne zaizolovať nech sa vzduch cestou zbytočne neochladí.

 

Vysušovanie priestoru

Ešte jeden nedostatok ktorý si ľudia často neuvedomujú. Rekuperácia vďaka svojmu princípu fungovania postupne vysušuje priestor.

Hlavne v zimných mesiacoch je vonkajší vzduch veľmi suchý.

Kvalitná rekuperácia svojím spätným ziskom tepla zdvihne teplotu privádzaného vzduchu na veľmi podobnú úroveň ako je teplota v interiéri. Preto nemáte pocitový problém s privádzaným vzduchom.

Skúste niečo podobné s oknom a hneď ho zavriete kvôli zime.

Čím viac vzduchu z vonku privediete, tým suchšie máte následne v interiéri. Jedno z opatrení je znížiť prietok privádzaného vzduchu.

A teraz si zoberte že takýmto vzduchom vykurujete. Zohriatie cez špirálu ho vysuší ešte viac. Na to aby ste vykúrili priestor ho potrebujete priviesť ešte viac.

Priestor máte viac a viac suchší a veľmi si pomôcť neviete.

 

Zhrnutie článku

Aby ste vykúrili priestor potrebujete veľké priemery potrubí, ktoré sú drahšie, ťažšie sa s nimi robí a hlavne je problém s tým kde tie potrubia potom skryť.

Systém vykurovania vzduchom nie je tak efektívny ako pomocou vody, v systéme potrubí sú zbytočné straty, na ich minimalizáciu potrebujte potrubia tepelne zaizolovať čo je tiež nákladné

V zime aby ste priestor vykúrili, potrebuje priviesť veľké množstvo vzduchu ktorý je v zime veľmi suchý. Toto spôsobuje vysušovanie priestoru ktorého sa v zime v podstate nevieme zbaviť, jedine za cenu dovlhčovania vzduchu nejakým ďalším zariadením.

Z tohto hľadiska je naozaj ťažké povedať čo je pri rekuperácii vhodnejšie. Ak Vám vyššie uvedené dôvody nevadia a nebudú Vám pocitovo spôsobovať problémy, je systém možné spojiť.

Avšak rekuperácia funguje najlepšie keď sa s ňou len vetrá. A systém vykurovania je ideálny keď sa s ním len vykuruje.

Ich spojením môžeme oba inak vynikajúce systémy “pokaziť“

 

PS: ak je hlavná motivácia spájania systémov finančná úspora, máme pre Vás ideálne riešenie rekuperácie. Unikátny koncept rekuperácie Meltem Vám kvalitne odvetrá dom, nepotrebuje rozsiahnu sieť potrubí a je finančne veľmi zaujímavý.

Zabezpečíme Vám rekuperáciu na mieru.

Chcem rekuperáciu
Ing. Rastislav Tvarog

Ing. Rastislav Tvarog

Energetický špecialista a audítor

info@twg.sk

Podobné články