Vykurovanie domácností: Podlahové vs. stropné kúrenie

Energetický certifikát

Čítanie za menej ako 7 minút,

 

Vykurovanie domácností sa neustále vyvíja a inovuje, prinášajúc so sebou širokú škálu možností ako dosiahnuť pohodlné a energeticky efektívne bývanie.  Dva z najobľúbenejších a účinných veľkoplošných vykurovacích systémov sú stropné a podlahové kúrenie.  Bez ohľadu na to, či staviate nový dom alebo robíte rekonštrukciu starého domu, toto porovnanie vám poskytne cenné informácie, ktoré Vám pomôžu urobiť dôležité rozhodnutie.

 

Veľkoplošné vykurovacie systémy

Podlahové a stropné systémy sú optimálne voľby pre vykurovanie v akejkoľvek budove. Obidva patria medzi veľkoplošné vykurovacie systémy, zabezpečujú rovnomerné rozloženie teploty v miestnostiach, nižšiu spotrebu energie, tichý chod, ľahké čistenie a absenciu nevzhľadných a nebezpečných prvkov. Fungujú na princípe vyžarovania tepla a zároveň umožňujú ľudskému telu efektívne regulovať tepelnú výmenu s okolím, čo zaisťuje príjemný pocit pohodlia za každých okolností.

Aby ste zistili, či je pre vás vhodnejšie podlahové alebo stropné vykurovanie/chladenie, môžete sa obrátiť na našich energetických špecialistov, ktorí vám poskytnú komplexné služby v oblasti energetických úspor a zvyšovania kvality vnútorného prostredia budov.  Ich odborné poradenstvo vám pomôže rozhodnúť sa pre najlepšie riešenie, ktoré bude zodpovedať vašim individuálnym potrebám a preferenciám.

Rezidenčný sektor

V podlahovom vykurovaní má rezidenčný sektor tradičné a rozšírené riešenie, no stropné vykurovanie ponúka vynikajúcu alternatívu, obzvlášť pre budovy s nízkou tepelnou zotrvačnosťou. Moderné systémy dokážu rýchlo reagovať na potreby užívateľov, vďaka schopnosti zastaviť dodávanie tepla po dosiahnutí požadovanej teploty a opätovne sa aktivovať pri poklese teploty. To nielenže zvyšuje pohodlie, ale aj šetrí energiu, keďže systém pracuje len vtedy, keď je to naozaj potrebné, a to bez obmedzenia klimatického komfortu. 

 

Renovácia budov

Pri renovácii budov je dôležité zvážiť vhodný vykurovací systém; a tu môže stropné vykurovanie dosiahnuť značnú výhodu.  Najmä v prípade budov s vysokými vnútornými stropmi je stropný systém ideálnym riešením, umožňujúcim zníženie stropov a zároveň podporujúcim tepelnú izoláciu smerom nahor.  Jeho výhodou je aj možnosť nezasahovať do existujúcej podlahy, ak ju neplánujeme meniť. 

Realizácia stropného vykurovacieho systému je navyše minimálne invazívna, bez potreby extrémnych zásahov alebo ťažkých demolácií.  Tento systém tiež umožňuje vytvorenie priestoru medzi povrchom systému a stropom, ktorý môže slúžiť aj na iné inštalácie, čo znižuje náklady na ich realizáciu. Energetickí špecialisti môžu vypočítať úsporu energie priamo na daný objekt alebo priestor, ktorú je možné dosiahnuť veľkoplošným nízkoenergetickým vykurovaním v porovnaní s klasickými radiátormi. To umožní jednoduchý a rýchly prehľad o úsporách.

Stropné vykurovanie

Stropné vykurovanie má najväčší podiel na trhu v nových kancelárskych budovách. Čoraz viac sa používa aj v nemocniciach, priemyselných budovách a súkromných domoch. A to aj vďaka doplnkovej funkcii stropného chladenia, ktoré vytvára príjemné pracovné a životné podmienky aj v lete.

Chladenie cez strop je veľmi príjemné. Funkcia chladiaceho stropu je mnohonásobne efektívnejšia ako chladenie cez podlahu. Je nehlučný a aj výrazne energeticky úspornejší ako ventilačné chladenie.

 

Klasické podlahové kúrenie

Klasické podlahové vykurovanie je etablovaným systémom s viac ako 60-ročnou históriou. Jeho technologické riešenia sa od seba výrazne nelíšia a zahŕňajú zvyčajne plastové alebo plasthliníkové rúry s vonkajším priemerom 14 až 17 mm, usporiadané v meandre alebo špirále. Tieto rúry sú umiestnené vo vrstve izolácie, s vyhrievaným poterom blízko povrchu na ochranu izolácie pred zaťažením. Klasické podlahové vykurovanie má obvykle montážnu výšku minimálne 90 mm, čo ho odlišuje od nízkoprofilových variantov.

Energetická účinnosť

Energetická účinnosť veľkoplošného vykurovacieho systému je úzko spojená s jeho vstupnou teplotou. Nižšia teplota prívodu šetrí energiu a umožňuje efektívnejšie využitie okolitého tepla a iných zdrojov regeneračnej energie. Podlahové vykurovanie často vyžaduje teplotu prívodu okolo 40 °C, zatiaľ čo stropné vykurovanie môže fungovať s teplotou prívodu len 30 °C

Toto umožňuje až 40% zníženie nákladov na elektrickú energiu, ak je použité vhodné tepelné čerpadlo. Vďaka tomu, že kapilárne rúry sú v stropnom systéme umiestnené blízko povrchu a rozmiestnené veľmi rovnomerne, teplo sa distribuuje efektívne pri súčasne nižšej spotrebe energie. Je možné overiť aj termografickými snímkami

Zhrnutie

Pri rozhodovaní medzi podlahovým a stropným vykurovaním domácnosti je dôležité zvážiť ich výhody a nevýhody v kontexte konkrétnej situácie. Podlahové vykurovanie je osvedčené a tradičné riešenie. Naopak, stropné vykurovanie ponúka moderné a energeticky efektívne riešenia s vysokou flexibilitou. Výber medzi nimi závisí od individuálnych potrieb, preferencií a charakteristík domácnosti.

Z nášho prieskumu vychádza stropné vykurovanie ako víťaz v porovnaní s podlahovým vykurovaním. Stropné vykurovanie flexibilnejšie reaguje na zmenu vnútornej teploty a zároveň je vzhľadom na nižšie teploty vykurovacieho média energeticky efektívnejšie. Tak ste už rozhodnutí, ktorou cestou sa vyberiete? 😊

Vypracujeme Vám certifikát na mieru.

Chcem certifikát
Ing. Rastislav Tvarog

Ing. Rastislav Tvarog

Energetický špecialista a audítor

info@twg.sk

Podobné články