Energetický duel: Pasívny dom vs. Nulový dom

Energetický certifikát

Čítanie za menej ako 10 minút.

Ako by ste sa cítili, keby váš dom bol schopný minimalizovať svoju energetickú spotrebu na minimum

A čo keby bol schopný vyrábať viac energie, než spotrebuje? 

Toto sú otázky, ktoré nás privádzajú do sveta energetických certifikátov a inovatívnych konceptov pasívnych a nulových domov. 

Náš tím špecialistov Vám poradí a vypočíta energetický certifikát na mieru podľa vašich preferencií.

Na spracovanie energetického certifikátu je dobré si vybrať kvalitnú spoločnosť. 

V dnešnom článku Vám predstavíme rozdiely medzi pasívnymi a nulovými domami, pričom Vám pomôžeme rozhodnúť sa, ktorý je ten pravý pre vašu budúcnosť a životný štýl.

 

PASÍVNY DOM

Pasívny dom nie je len miestom na bývanie; je to koncept, ktorý sa zameriava na minimalizáciu energetickej náročnosti budovy. 

Jeho základnými princípmi sú:

  1. Izolačný obal: Pasívny dom je obklopený izolačným obalom, ktorý minimalizuje tepelné straty cez steny, strechu a podlahu. To znamená, že v zime udržuje teplo vnútri a v lete udržuje chlad.
  2. Dobre odvetranie s rekuperáciou tepla: Kvalitné vetranie je kľúčové pre zachovanie zdravého vnútorného prostredia. Pasívne domy majú systémy vetrania s rekuperáciou tepla, ktoré využívajú teplo z odchádzajúceho vzduchu na ohrev čerstvého privádzaného vzduchu.
  3. Slnečné zisky: Pasívne domy využívajú slnečné žiarenie na ohrev vnútorných priestorov počas chladných mesiacov. Ich orientácia a dizajn umožňujú maximálnu absorpciu slnečnej energie.

Hlavným cieľom pasívnych domov je minimalizovať energetickú spotrebu na také nízke hodnoty, že môžu využívať hlavne pasívne zdroje energie. 

Cieľom je dosiahnuť energetickú náročnosť pod 15 kWh/m² ročne na vykurovanie.

Výhody pasívnych domov zahŕňajú výrazne nižšie náklady na energiu, vylepšenú kvalitu vzduchu v interiéri, menšiu ekologickú záťaž a dlhodobú úsporu nákladov na energiu. 

Na druhej strane môžu byť počiatočné náklady na výstavbu vyššie a vyžadujú starostlivý návrh od odborníka.

NULOVÝ DOM

Nulový dom je koncept, ktorý na svoj chod spotrebuje ročne absolútne minimum energie.

To znamená, že takýto dom v ročnej bilancii vyrába rovnaké množstvo energie, ako spotrebuje

Zároveň dosahuje túto bilanciu vďaka kombinácii energeticky efektívneho dizajnu a využívania obnoviteľných zdrojov energie, ako sú solárne panely alebo veterné turbíny.

Pri posudzovaní nulových domov je dôležité poznať ich prístup k primárnej energii. Primárna energia znamená energiu, ktorá sa spotrebováva pri výrobe elektriny a tepla pre domácnosť

Nulový dom sa snaží minimalizovať použitie primárnej energie a preferuje obnoviteľné zdroje, aby dosiahol svoju priaznivú energetickú bilanciu.

Výstavba nulového domu vyžaduje použitie stavebných materiálov a technológií, ktoré prispievajú k energetickej efektívnosti. 

Tieto môžu zahŕňať vysokokvalitnú tepelnú izoláciu, energeticky efektívne okná a dvere, a inteligentné riadiace systémy, ktoré optimalizujú využitie energie v dome, fotovoltické či solárne panely.

Výhody nulových domov zahŕňajú nízke náklady na energiu a potenciálne nulovú faktúru za spotrebovanú energiu, čo je príťažlivé pre majiteľov. 

Okrem toho takéto domy znižujú závislosť od fosílnych palív a prispievajú k ochrane životného prostredia

Na druhej strane môže náročná výstavba a technická komplexnosť domov s takmer nulovou spotrebou energie znamenať vyššie počiatočné náklady.

ROZDIELY V NÁKLADOCH 

Jedným z hlavných kritérií pri porovnávaní pasívnych a nulových domov sú náklady na výstavbu a následnú údržbu

Pasívne domy sa zvyčajne vyznačujú vyššími počiatočnými nákladmi na výstavbu kvôli ich náročnému dizajnu a technickým špecifikáciám, ako sú vysokokvalitné izolácie a energeticky efektívne okná

Na druhú stranu môžu nulové domy vyžadovať výrazné investície do obnoviteľných energetických zdrojov, ako sú solárne panely alebo veterné turbíny. 

Pri údržbe sú pasívne domy obvykle jednoduchšie a lacnejšie na správu, pretože ich energetický zisk je menej závislý od dodatočných zariadení. 

EKOLOGICKÉ ASPEKTY A UDRŽATEĽNOSŤ

V súvislosti s udržateľnosťou a environmentálnym dopadom môže byť zaujímavé poznamenať, že oba typy domov majú pozitívny vplyv na životné prostredie

Pasívne domy minimalizujú spotrebu energie a znížia emisie skleníkových plynov, zatiaľ čo nulové domy v ročnej bilancii často produkujú viac energie, než spotrebujú, čo môže prispieť k produkcií čistej energie pre miestnu komunitu. 

Voľba medzi týmito dvoma typmi závisí na vašich preferenciách ohľadom environmentálnej udržateľnosti a ekologickej zodpovednosti.

KTORÝ SI VYBRAŤ?

Pri rozhodovaní medzi pasívnym a nulovým domom je dôležité zvážiť vaše individuálne potreby a priority

Ak sa zaujímate o minimálnu spotrebu energie a chcete sa vyhnúť vyšším výdavkom do obnoviteľných zdrojov, pasívny dom môže byť pre vás ideálnou voľbou. 

Naopak, ak chcete aktívne prispievať k produkcií zelenej energie a mať takmer nulové náklady na energiu, nulový dom by mohol byť vašou voľbou. 

Pred konečným rozhodnutím je však dôležité konzultovať s odborníkmi a zvážiť všetky faktory, vrátane nákladov, technických požiadaviek a environmentálnych cieľov.

Zaujímavou alternatívou je čosi ako premena pasívnych domov smerom k nulovým a následne až k plusovým, resp. aktívnym domom. O čo presne ide?

To si povieme v jednom z ďalších blogov na našej web stránke: www.twg.sk/blog.

Od 1. januára 2021 sa podľa Zákona o energetickej hospodárnosti budov vzťahuje na novostavby a významné rekonštrukcie budov povinnosť budovať ich v energetickej triede A0, čo sú domy s takmer nulovou spotrebou energie.

Zistite viac o našich službách a produktoch. Neváhajte sa obrátiť na energetický tím špecialistov z TWG.

Našu prácu máme radi a našich zákazníkov tiež. Čo vieme poradíme a čo nie, vieme doštudovať. 

Prajeme príjemné vyberanie vašich nových nehnuteľností :-) 

Vypracujeme Vám certifikát na mieru.

Chcem certifikát
Ing. Rastislav Tvarog

Ing. Rastislav Tvarog

Energetický špecialista a audítor

info@twg.sk

Podobné články