Praktický sprievodca: Ako zmeniť Klasický dom na Pasívny

Energetický certifikát

Čítanie za menej ako 10 minút.

V súčasnej dobe, keď sa stále viac snažíme zmierniť negatívny vplyv ľudskej činnosti na životné prostredie a zároveň znižovať náklady na energiu, stáva sa koncept "pasívneho domu" stále populárnejším

Máte klasický dom a rozmýšľate ako by ste ho mohli premeniť na pasívny?

Poďte si prečítať nasledujúce riadky.


Čo je to Pasívny dom?

Pasívny dom predstavuje revolučný koncept v oblasti architektúry a konštrukcie

Tento typ domu je navrhnutý s cieľom minimalizovať svoju závislosť na tradičných systémoch vykurovania, pričom využíva energetickú efektívnosť a inovatívne technológie.

Koncept pasívnych domov spočíva v maximálnom využití slnečného žiarenia, výbornej tepelnej izolácii a vzduchotesnosti budovy

Výhody pasívneho bývania sú mnohé, od výrazne nižších nákladov na energiu až po zdravší a pohodlnejší životný štýl. 

Pasívne domyšetrné k životnému prostrediu a prispievajú k redukcii emisií skleníkových plynov.

Kde začať?

Prvý krok: Energetický certifikát

Získanie energetického certifikátu je nevyhnutným krokom pri plánovaní rekonštrukcie, pretože vám umožňuje presne identifikovať oblasti, ktoré vyžadujú zlepšenie

Certifikát obsahuje informácie o spotrebe energie, izolácii a ďalších parametroch.

Interpretácia energetického certifikátu je dôležitá, pretože vám umožňuje porovnať aktuálny stav s cieľmi efektívnosti pre pasívny dom

Na základe tejto analýzy môžete plánovať potrebné úpravy a investície do vašej budovy s cieľom dosiahnuť požadovaný energetický štandard.

Správne vyhotovený energetický certifikát alebo projektové energetické hodnotenie je úspešným krokom aj ku získaniu dotácií z plánu obnovy, ktoré sú prideľované cez obnov dom.

Naši energetickí špecialisti sú tu, aby Vám takýto výpočet spravili. Pozitívne recenzie sú zrkadlom našej práce.

Zistite slabé miesta

Pri analýze aktuálnej spotreby elektrickej energie a tepla by ste mali zhromaždiť údaje o minulých mesačných alebo ročných faktúrach za energiu.  

Tým získate prehľad o aktuálnej spotrebe a sezónnych variáciách.

Vyhodnotenie tepelnej izolácie by malo zahŕňať kontrolu dverí, okien, stien a strechy na prípadné poruchy tepelnej izolácie. 

Objednajte si u nás termín na termovízne meranie na odhalenie miest odkiaľ Vám uniká teplo. A zároveň Vám zistíme slabé miesta v izolácii, tesnení okien a dverí a navrhneme ich zlepšenia.

 

Zvýšte tepelnú izoláciu domu

Investície do izolácie stien, podlahy a strechy môžu výrazne zvýšiť energetickú efektívnosť domu

Použitie moderných izolačných materiálov pomôže zabezpečiť optimálne tepelné vlastnosti budovy.

Pri výbere izolačných materiálov by ste mali zvážiť nielen tepelnú vodivosť, ale aj environmentálne aspekty a trvanlivosť, aby ste dosiahli dlhodobé úspory.

A čo Rekuperácia?

Rekuperácia je fantastická technológia, ktorá prináša množstvo výhod pre naše domy a náš životný štýl. 

Jej schopnosť zabezpečiť čistý a zdravý vzduch vo vnútri budov, minimalizovať energetické straty a znižovať náklady na vykurovanie a chladenie ju robí neoceniteľnou súčasťou moderného domáceho prostredia.

Optimálne umiestnenie okien a dverí

Pri výbere správnych okien a dverí by ste mali zohľadniť ich izolačné vlastnosti a tesnenie. 

Tieto prvky by mali minimalizovať tepelné straty a zároveň umožňovať dostatok prirodzeného svetla.

Optimálne umiestnenie okien umožňuje využívať pasívne slnečné zisky, čo znižuje potrebu umelého osvetlenia a vykurovania

Technológia pre vykurovanie

Výber solárnych systémov je nevyhnutný pre využitie slnečnej energie na vykurovanie a ohrev teplej vody. Tieto systémy môžu zahŕňať fotovoltické panely a solárne kolektory.

Okrem toho môžete zvážiť alternatívy pre vykurovanie a chladenie s nízkou spotrebou energie, ako sú tepelné čerpadlá alebo geotermálne systémy, ktoré využívajú energiu z prírody. 

Monitorovanie a údržba

Dôležitým aspektom udržiavania pasívneho domu v optimálnom stave je pravidelné monitorovanie a údržba

Sledovanie spotreby energie a funkčnosti energetických systémov Vám umožňuje identifikovať potenciálne problémy a zabezpečiť ich rýchle riešenie.

Pravidelná údržba zahŕňa kontrolu izolácie, tesnenia, systémov kontrolovaného vetrania a solárnych technológií. 

Užite si komfort a úspory

Skúsenosti obyvateľov pasívnych domov sú často pozitívne. Títo ľudia si užívajú stabilnú teplotu v interiéri bez výrazných výkyvov, čistý vzduch a nižšie náklady na energiu.

Prechod na pasívny dom prináša nielen finančné úspory, ale aj výrazný komfort, a to vďaka optimálnemu tepelnému prostrediu a výbornej kvalite vnútorného ovzdušia.

Tieto kroky predstavujú základné aspekty, ktoré by ste mali zvážiť pri rekonštrukcii klasického domu na pasívny. 

Každý z nich hrá kľúčovú úlohu pri dosahovaní vysokých energetických štandardov a komfortného bývania s nižšími nákladmi na energiu.

Do roku 2026 môžete využiť aj dotáciu z Plánu obnovy. Slovenská agentúra Životného prostredia aktuálne vyhlásila 4. výzvu, ktorej registrácia prebehla 9. Októbra 2023.

Majitelia starších domov, tak majú možnosť zlepšiť energetickú efektívnosť svojich domov, kde je hlavná podmienka minimálna úspora primárnej energie 30%.

Ak sa rozhodnete vykročiť na cestu k pasívnemu bývaniu, môžete očakávať nižšie účty za energie, zlepšené zdravie vo vnútri vášho domu a radosť z toho, že robíte niečo pozitívne pre našu planétu

Takže neváhajte a dajte sa do práce na transformácii vášho klasického domu na energeticky efektívny a pohodlný pasívny dom

Vaša budúcnosť, vaša peňaženka a planéta vám za to budú vďačné.
 

Vypracujeme Vám certifikát na mieru.

Chcem certifikát
Ing. Rastislav Tvarog

Ing. Rastislav Tvarog

Energetický špecialista a audítor

info@twg.sk

Podobné články