Rekuperácia: Revolúcia alebo iba ďalší marketingový ťah?

Rekuperácia

Čítanie za menej ako 8 minút.

Rekuperácia vzduchu je stále viac využívaná v domácnostiach ako účinný spôsob zabezpečenia kvalitného vetrania a tepelnej pohody

Rekuperácia však nie je bez obmedzení.

Zistite, čo môžete očakávať od rekuperačných systémov a na čo by ste mali byť pri ich implementácii pripravení. Kde by sme mali mať reálne očakávania?

V tomto článku sa pozrieme na to, aké výhody prináša rekuperácia vzduchu v dome a tiež na to, aké jej obmedzenia by sme mali mať na pamäti pri rozhodovaní sa pre rekuperačný systém.

ÚČEL REKUPERÁCIE DO DOMU

Rekuperácia vzduchu v domácnostiach slúži k efektívnemu odsávaniu vzduchu z miestností s vyššou vlhkosťou, ako sú kúpeľne a kuchyne, a následnému dodávaniu čerstvého vonkajšieho vzduchu do interiéru. 

Tento proces prispieva k udržiavaniu optimálnej vlhkosti a prevencii voči tvorbe plesní či iných škodlivých mikroorganizmov. 

Okrem toho, rekuperácia vzduchu minimalizuje stratu tepelnej energie, čo vedie k úsporám na nákladoch spojených s vykurovaním a chladením. 

Celkovým výsledkom je vytvorenie komfortného a zdravého prostredia pre obyvateľov domu.

Jej ďalšie skvelé využitie sa ponúka aj pri DEVELOPERSKÝCH projektoch.

Vďaka jej inštalácii získate vynikajúce predajné argumenty a navyše vášmu projektu pomôže pri dosahovaní povinnej energetickej triedy A0.

V neposlednom rade, kde je rekuperácia, nie sú plesne a teda ani reklamácie. Pleseň už nie je postrach každej novostavby v kombinácií s nevhodným používaním nového majiteľa bytu.

Náš tím špecialistov z TWG Vám dá typy na najlepší výber rekuperácie či už ju plánujete do svojej kancelárie, nového projektu alebo k sebe domov.

 

CENA REKUPERÁCIE

Cena rekuperácie značne závisí od rôznych faktorov ako je veľkosť domu, typ a kvalita systému rekuperácie, náklady na inštaláciu a ďalšie prípadné náklady spojené s údržbou a servisom

Všeobecne sa dá očakávať, že náklady na inštaláciu a vybavenie systému rekuperácie vzduchu do domu/bytu sú niekoľko tisíc eur, v závislosti od rozsahu a špecifikácií vašej domácnosti a developerských potrieb.

Je však dôležité zvážiť tieto náklady v spojitosti so všetkými prínosmi, ktoré rekuperácia vzduchu prináša, ako sú zlepšená kvalita vzduchu, úspora energie a zvýšenie celkového pohodlia vo vnútri vášho domu. 

Pri rozhodovaní o implementácii rekuperácie do vášho domova je dobré sa poradiť so skúseným odborníkom, ktorý Vám môže poskytnúť podrobný odhad nákladov na základe špecifík vášho konkrétneho prípadu

Neváhajte nás kontaktovať na webovej stránke twg.sk cez kontaktný formulár


VÝHODY REKUPERAČNÝCH SYSTÉMOV

Výhody rekuperačných systémov v domácnostiach či kancelárskych priestoroch sú mnohostranné. Ich schopnosť účinne vetrať a odstraňovať škodlivé látky a alergény z ovzdušia, vedie k výraznému zlepšeniu celkovej kvality vzduchu, čo má priaznivý vplyv na zdravie obyvateľov. 

Tieto systémy tiež prispievajú k udržiavaniu stabilnej a pohodlnej teploty vo vnútri domu či kancelárie bez výrazných výkyvov, čo podporuje pohodu a komfort pre jeho obyvateľov alebo zamestnancov. 

Táto schopnosť zabezpečuje konzistentné a príjemné prostredie bez potreby pravidelného manuálneho prispôsobovania teploty.

OBMEDZENIA REKUPERÁCIE VZDUCHU

Rekuperácia vzduchu, hoci prináša množstvo výhod, nie je bez obmedzení

Niektoré systémy môžu trpieť stratou energetickej efektívnosti v dôsledku nedostatočnej údržby, čo vyžaduje pravidelné kontroly a čistenie filtrov. 

Tieto dodatočné náklady a úsilie spojené s údržbou môžu predstavovať výzvu pre niektorých majiteľov domov či bytov. 

Okrem toho, počiatočné investície do nákupu a inštalácie rekuperačných systémov môžu byť významné a môžu predstavovať prekážku pre domácnosti s obmedzeným rozpočtom. 

Pre niektorých majiteľov domov môže byť rozhodnutie o montáži rekuperácie vzduchu ovplyvnené týmito počiatočnými nákladmi.

ČO OČAKÁVAŤ OD REKUPERÁCIE ?

Pri správnom nainštalovaní a pravidelnej údržbe sa očakáva, že rekuperácia vzduchu v domácnosti či kancelárii prinesie zlepšenie celkového pohodlia a zdravia obyvateľov a zamestnancov. 

Tento systém je dôležité vnímať ako súčasť celkovej energetickej siete, čo znamená . že by mal byť integrovaný a vyvážený s ďalšími systémami ako sú kúrenie a chladenie. 

Správne nastavenie a koordinácia rekuperačného systému s ostatnými systémami, môže viesť k optimalizácii energetickej účinnosti a zlepšeniu celkovej hospodárnosti

Týmto spôsobom môže rekuperácia vzduchu prispieť nielen k zvýšeniu pohodlia obyvateľov a zamestnancov, ale aj k úspore energie a finančných prostriedkov v dlhodobom horizonte.

 

ĎALŠIE SYSTÉMY VETRANIA A KÚRENIA

Pri porovnávaní rekuperácie vzduchu s tradičnými vetracími systémami je dôležité zhodnotiť, ako sa rekuperácia vzduchu zapája do celkovej energetickej stratégie domácnosti

Zohľadnenie jej úlohy ako súčasti integrovaného energetického systému je kľúčové pre dosiahnutie optimálnej energetickej efektívnosti

Tradičné vetranie oknami je nákladovo efektívne, ale nastávajú pri ňom veľké energetické straty.  

Na druhej strane, rekuperačné systémy vzduchu dosahujú výraznejšie úspory energie v dlhodobom horizonte

Preto je dôležité zvážiť výhody a obmedzenia oboch spôsobov vetrania pri vytváraní energetickej stratégie pre domácnosť.
 

ÚČINNÉ VYUŽITIE REKUPERÁCIE V DOME

Pred inštaláciou rekuperačného systému do domácnosti je kľúčové uskutočniť dôkladné porovnanie rôznych typov rekuperácie, aby sa zvolil ten najvhodnejší pre konkrétnu domácnosť či kanceláriu. 

Rôzne typy rekuperačných systémov sa môžu líšiť vo svojich schopnostiach regulovať vlhkosť, čistiť vzduch a minimalizovať energetické straty

Okrem toho je nevyhnutná pravidelná údržba a čistenie systému s cieľom zabezpečiť jeho dlhodobú účinnosť a spoľahlivý chod. 

Toto zahŕňa čistenie a výmenu filtrov, kontrolu ventilátorov a úpravu nastavení podľa potrieb a požiadaviek domácnosti či firiem. 

Dôsledné sledovanie a údržba prispievajú k dlhšej životnosti systému a zaručujú jeho optimálny výkon v priebehu času.

ROVNOVÁHA MEDZI OČAKÁVANIAMI A REALITOU 

Rovnováha medzi očakávaniami a realitou je kľúčová pri rozhodovaní o montáži rekuperácie do domu.

Je dôležité zvážiť reálne možnosti a obmedzenia tohto systému, ako sú počiatočné náklady, údržba a energetická efektívnosť. 

Rozhodnutie ovplyvňuje aj potreby konkrétnej domácnosti a jej prostredia, čo umožňuje dosiahnuť optimálnu kvalitu vzduchu a tepelnú pohodu vo vnútri domu.

ČO NA ZÁVER?

V oblasti energetickej účinnosti a inštalácie rekuperácie vzduchu je kľúčové spolupracovať so spoľahlivými a skúsenými odborníkmi. 

Naša spoločnosť ponúka komplexné služby v oblasti energetiky vrátane poradenstva, návrhu a implementácie energetických úspor pre vašu domácnosť alebo firmu. 

S našim skúseným tímom a technologickým know-how sme schopní navrhnúť a realizovať efektívne riešenia, ktoré zabezpečia optimálne využitie rekuperácie vzduchu a zlepšia energetickú účinnosť vášho domova či kancelárie. 

Kontaktujte nás pre ďalšie informácie a konzultácie ohľadom možností, ktoré môžeme poskytnúť pre vašu konkrétnu situáciu.

Zabezpečíme Vám rekuperáciu na mieru.

Chcem rekuperáciu
Ing. Rastislav Tvarog

Ing. Rastislav Tvarog

Energetický špecialista a audítor

info@twg.sk

Podobné články