Čo je energetický certifikát domu a čo vám napovie

Energetický certifikát

Energetický certifikát budovy je dokument ktorý má nápovedu. Prehľadnú nápovedu k tomu, koľko budete mesačne platiť za energie vo vašom dome. 

Podľa toho či kupujete, staviate alebo ešte len snívate o dome nad obrázkom v katalógu, vám informácie z energetického certifikátu napovedia či sa kúpa alebo stavba domu vyplatia alebo ani moc nie.

Energetický certifikát je často považovaný za byrokraciu. Je s nami už veľa rokov, tak by sme v ňom mali hľadať konečne aj osoh. 

Naviac proti certifikácii vystupujú stavitelia domov na predaj. Je to preto, lebo výsledok energetického certifikátu ich núti investovať niečo naviac, aby dosiahli predpísanú energetickú triedu.

Kto chce postaviť veľmi lacno aby mohol predať s čo najväčším ziskom, často stavia energeticky neefektívne domy lebo musí na všetkom šetriť. Ak taký dom kúpite, bude preplácať mesačne kopu peňazí za vykurovanie.

energetický certifikát nahlad

Energetický certifikát je dokument

Energetický certifikát je dokument, v ktorom je uvedená energetická kategória vášho domu. Na kategórie od A po G sme zvyknutý z energetických štítkov na spotrebičoch. Pri domoch je toto zatriedenie veľmi podobné.

Čo hľadať na energetickom certifikáte

Čím sme bližšie k áčku, tým lepšie. Kategória A je najlepšia a kategória G je najhoršia.

Rozdiely medzi jednotlivými kategóriami v energetickom certifikáte sú veľké. Preto si dajte pozor v akej energetickej kategórii sa dom nachádza.

Nie je všetko zlato čo sa blyští

Už v rozprávkach nám to hovorili, nie všetko čo je na pohľad pekné je aj pravdivé. Pozrite na výsledky energetického certifikátu na úvodnej strane.

Hľadajte áčka alebo béčka. Vtedy je dom nízkoenergetický.

Ale pozrite si aj nasledujúce strany energetického certifikátu kde je popis jednotlivých konštrukcií a spôsob vykurovania. Ak je energetický certifikát spravený dôkladne, napovie vám aj to čo vám predávajúci, či stavebník pozabudli o dome povedať.

Či už potrebujete spracovať energetický certifikát, alebo vysvetliť energetický certifikát, neváhajte nás kontaktovať. Sme dlhoročný spracovávatelia energetických certifikátov.

Našu prácu máme radi a našich zákazníkov tiež. Čo vieme poradíme a čo, vieme doštudovať. 

Prajem príjemné nakupovanie vašich nových nehnuteľností :-) 
 

Novšiu a rozsiahlejšiu verziu tohto článku o energetickom certifikáte nájdete tu. 

 

Vypracujeme Vám certifikát na mieru.

Chcem certifikát
Ing. Rastislav Tvarog

Ing. Rastislav Tvarog

Energetický špecialista a audítor

info@twg.sk

Podobné články