Efektívne zateplenie domu: Tepelnoizolačné materiály

Energetický certifikát

Čítanie za menej ako 10 minút.

Premýšľate aký tepelnoizolačný materiál použiť pri zateplení Vášho domu?

Tento článok Vám pomôže rozhodnúť sa :)

V dnešnej dobe, keď sa neustále stretávame so stúpajúcimi nákladmi na energie, je správne zateplenie domu kľúčovým faktorom na dosiahnutie udržateľnej a energetickej efektívnosti.  Zohrávajú dôležitú úlohu pri minimalizácii tepelných strát a zvýšení pohodlia vo vašom domove.

Ekológia tepelných izolácií si zaslúži širší pohľad, pretože jej vplyv nie je obmedzený len na fázu používania. Dôležitým aspektom je aj ekologická výroba, likvidácia a recyklácia týchto materiálov po ukončení ich životnosti, čo prispieva k celkovému zníženiu uhlíkovej stopy.

Každá stavba má svoje špecifické vlastnosti a požiadavky na tepelnú efektívnosť, preto "obvyklá" hrúbka tepelnej izolácie naozaj neexistuje

Riešenie musí byť individuálne prispôsobené materiálovým a objemovým vlastnostiam danej budovy.

Naši skúsení energetickí špecialisti z TWG Vám radi pomôžu. Spracovali sme už viac ako 10 000+ energetických prepočtov.

 

Tepelnoizolačné materiály vo svete

V posledných rokoch sa na trhu objavili nové, inovatívne tepelnoizolačné materiály, ktoré ponúkajú výrazné vylepšenia oproti tradičným izoláciám. 

Poďme sa preto bližšie pozrieť na niektoré z týchto materiálov a ich výhody:

  • Minerálna vlna: Vyrobená z roztavených hornín a rôznych aditív, ktoré tvoria vlákna. Je odolná proti plameňom, plesni a hmyzu a ponúka vysokú tepelnú odolnosť a je používaná vo svete kvôli svojej priedušnosti a výborným izolačným vlastnostiam.
  • Polystyrén (EPS a XPS): Bežne používaný materiál v stavebníctve. Poznáme 2 typy:

          -EPS (expandovaný) je ekonomický a ľahký, ale menej odolný proti vlhkosti.
          -XPS (extrudovaný) je vode-odpudivý a odolný proti tlaku. 

Oba typy polystyrénu sú ľahko spracovateľné a ponúkajú dobrú tepelnú izoláciu, avšak na druhej strane minimálnu priedušnosť.

  • Aerogély: Inovatívne materiály s extrémne nízkou hustotou a vynikajúcimi tepelnými izolačnými vlastnosťami.  Tvoria sa z héliového plynu a tuhého materiálu, čo vytvára sieť nanometrických pórov. Ich využitie v stavebníctve sa stále zlepšuje a môžu byť ideálnym riešením pre špecifické aplikácie.
  • Biologicky odbúrateľné izolácie: S rastúcim povedomím o udržateľnosti a environmentálnom dopade stavebníctva sa zvyšuje záujem o biologicky odbúrateľné izolácie. Tieto materiály sú získané z obnoviteľných zdrojov a šetrné k životnému prostrediu.
  • Bavlna, konopné vlákna, celulóza a ďalšie prírodné materiály ponúkajú dobrú tepelnú izoláciu a prispievajú ku zníženiu ekologickej stopy budov.

Výber správneho tepelnoizolačného materiálu závisí od konkrétnych potrieb, klimatických podmienok a finančných možností

Pri výbere je dôležité zohľadniť tepelnú vodivosť, schopnosť zadržiavať teplo, trvanlivosť, environmentálnu záťaž a celkové náklady. 

Dôkladné porovnanie výhod a obmedzení týchto materiálov Vám pomôže nájsť optimálne riešenie pre efektívne zateplenie vášho domu a dosiahnutie ušetrenia energie a finančných prostriedkov.

Jednotný návod ako vyberať ten najlepší neexistuje. Riaďte sa vašimi preferenciami a vyberiete správny materiál. Čo sa týka hrúbky zateplenia, to si už nechajte poradiť od našich špecialistov z TWG.

 

Dotácia na zateplenie domu na SR

Medzi najpopulárnejšie a najviac odporúčané tepelnoizolačné materiály na Slovensku patria:

1. Polystyrén (EPS a XPS)
2. Minerálna vlna
3. Drevovlákno
4. Polyuretánová pena
5. Inovatívne materiály sa prakticky nepoužívajú.

Zateplenie domu je investíciou do budúcnosti, ktorá vám pomôže dosiahnuť úsporu energií a zlepšiť komfort vášho bývania. S vhodnou tepelnou izoláciou môžete prispieť k ochrane životného prostredia

Nezabudnite využiť dotácie na zateplenie domu z plánu obnovy. Registrácia na dotáciu je plánovaná na začiatok Októbra 2023. Hlavná podmienka je dosiahnuť minimálnu úsporu primárnej energie 30%.

Revolučná izolácia vákuom

Jedným z inovatívnych spôsobov zatepľovania domov je izolácia vákuom, ktorá sa stáva stále populárnejšou vo svete a môže byť kľúčovým prvkom v budúcnosti. 

Samotná izolácia vákuom pozostáva z tenkej fólie s integrovanou absorpčnou vrstvou a vákuovým prostredím medzi nimi. Táto fólia je umiestnená vo vnútri izolačnej vrstvy a jej funkcia spočíva v odstránení vzduchu, čím sa vytvorí vákuové prostredie. 

To umožňuje minimalizovať tepelné straty a zvýšiť tepelný odpor zatepľovanej konštrukcie. Izolácia vákuom má niekoľko atraktívnych výhod, ktoré ju robia žiaducou voľbou pre moderné domy a energeticky úsporné stavby. 

Medzi tieto výhody patria vynikajúce tepelnoizolačné vlastnosti, malá hrúbka a nízka hmotnosť, čím sú výhodné pre obnovy starých domov a nízke tlakové straty. Izolácia vákuom je výzvou nielen pre stavebníctvo, ale aj pre výskum a vývoj tepelnoizolačných materiálov.

Drevovlákno: Ekologická voľba. 

Drevovlákno je jedným z materiálov, ktorý získava stále väčšiu popularitu ako alternatíva k tradičným tepelnoizolačným materiálom

Je to tepelnoizolačný materiál vyrobený z drevených vlákien, ktoré sú spojené pomocou prírodných lepidiel a pod tlakom zhutnené do dosiek alebo valcov. 

Proces výroby je šetrný k životnému prostrediu, pretože sa nevyužívajú žiadne škodlivé chemikálie z ropy, ktoré sú často prítomné pri výrobe tradičných tepelnoizolačných materiálov.

Ponúka viaceré výhody ako vynikajúca tepelná izolácia, regulácia vlhkosti a vzduchová priepustnosť, ekologická šetrnosť a jednoduchá inštalácia.

Záver

Zateplenie domu nie je len investíciou do nášho komfortu, ale aj do udržateľnosti životného prostredia. Efektívne zateplenie vedie k dlhodobým úsporám energie a financií

Výber správneho tepelnoizolačného materiálu môže byť zložitý, ale je kľúčovým faktorom pri dosiahnutí energetického certifikátu v požadovanej energetickej triede a k úspešnej kolaudácii

Ak chceme podporovať využívanie prírodných tepelných izolácií v stavebníctve, je nevyhnutné prijať opatrenia, ktoré umožnia pestovanie a spracovanie surovín pre tieto materiály v našich podmienkach

Ako jedna z veľmi vhodných rastlín, ktorá by mohla spĺňať tieto požiadavky, sa javí konopa siata.

V prípade otázok k zatepľovaniu, odporúčaným hrúbkam izolácie, či k energetickému certifikátu, neváhajte kontaktovať našich skúsených odborníkov z TWG.

Vypracujeme Vám certifikát na mieru.

Chcem certifikát
Ing. Rastislav Tvarog

Ing. Rastislav Tvarog

Energetický špecialista a audítor

info@twg.sk

Podobné články