Energetická certifikácia budov

Energetický certifikát

Energetická certifikácia budov je na Slovensku povinná od roku 2008.

Hlavný cieľ energetickej certifikácie je ukázať záujemcom o kúpu či prenájom objektu, aký je objekt energeticky hospodárny alebo naopak nehospodárny.

Napriek tomu informácie o energetickej hospodárnosti kupujúci často ignorujú.

Je to z dôvodu, že pri sťahovaní sa z bytu, je prakticky každý zálohový predpis nižší ako platili doteraz, takže nemajú s čím porovnávať.

Často si neuvedomujú, že v predpise z bytovky majú zahrnuté všetky služby a nie len platby za energiu ako pri rodinnom dome.

Ceny energie neustále rastú a z toho dôvodu má energetická hospodárnosť budov stále väčší význam.

Neustálym sprísňovaním požadovanej energetickej triedy sa kvalita výstavby na Slovensku výrazne zlepšila.

dom v zeleni

Energetická certifikácia budov teraz a kedysi

Pri našich prvých energetických certifikátoch v roku 2008, bol bežný štandard 3 - 5 cm tepelnej izolácie v podlahe a dom bol zvyčajne bez zateplenia obvodových stien.

Podľa štatistiky ktorú spracovala agentúra EIA sa v domoch spotrebúva približne 43 % energie na vykurovanie, 19% na ohrev teplej vody, na svietenie len 5%, na ostatné pripadá zvyšok. 

Aj vďaka prísnejším podmienkam na výstavbu domov sa množstvo energie spotrebovanej na vykurovanie postupne znižuje.

Dnes o takmer 14 rokov neskôr má väčšina domov 10 - 15 cm tepelnej izolácie v podlahe a 15 - 20 cm tepelnej izolácie na obvodových stenách.

Stavebníci si zvykli na zatepľovanie, vedia, že šetrí peniaze na prevádzke domu a dnes sa stále viac kupujúcich viac zaujíma o energetickú náročnosť domu do ktorého sa chcú nasťahovať.

Čím je dom hospodárnejší, tým menšie pravidelné mesačné platby popri poplatku za hypotéku ich čakajú.

 

Energetický certifikát a jeho využitie

Z energetického certifikátu sa stal od roku 2008 štandard potrebný ku kolaudácii. V zmysle legislatívy je potrebný aj pri predaji a prenájme, ale keďže ho v tomto smere žiaden úrad nepožaduje, je táto povinnosť ľuďmi ignorovaná.

A pritom práve pri kúpe domu alebo pri prenájme priestorov má energetická certifikácia budov pre kupujúceho, či nájomcu veľký význam.

Nie je predsa jedno, či každý mesiac zaplatíte napríklad o 100 eur viac za spotrebovanú energiu alebo nie. Vynásobte to počtom rokov, ktoré budete dom či priestor využívať a máte ušetrené tisíce eur.

Možno práve toľko isto ako by stálo zateplenie objektu. Lenže neušetrili ste ich vy, ale stavebník, ktorý dom staval a Vám ho predal.

 

Pozitívny dopad energetickej certifikácie

Energetická certifikácia budov je proces, ktorý zlepšil kvalitu výstavby na Slovensku ako málo čo. Ocenené to síce nie je, lebo so zlepšovaním kvality výstavby zdvíhate zvyčajne aj náklady na ňu. Pozitívne to tom je, že bývame v kvalitnejších budovách.

Na prvý pohľad je energetický certifikát len jeden dokument ktorý povinne žiada stavebný úrad ku kolaudácii. Ale skrýva sa za ním rozsiahly proces a obsahuje veľa užitočných informácií.

Niekedy je energetický certifikát jediný dokument ktorý Váš dom komplexne popisuje.

 

Odporúčanie na záver

Vo svetle neustáleho zdražovania má energetická hospodárnosť stále väčší význam. Čím máte lepší prehľad kde míňate, tým jednoduchšie a efektívnejšie viete potom šetriť.

Či už dom staviate alebo kupujete, zistite si vopred, ako je na tom z hľadiska spotrieb energie. Na túto otázku existuje vďaka energetickej certifikácii budov pomerne jednoduchá rýchla odpoveď.

Čím sú výsledky hodnotenia bližšie k energetickej triede A tým lepšie pre Vás a naopak čím sú ďalej od energetickej triedy A tým horšie pre vašu peňaženku.

Podľa tejto pomôcky sa viete lepšie rozhodnúť pri kúpe alebo prenájme priestorov.

Čo všetko sa dá nájsť v energetickom certifikáte a kde všade ho môžete použiť som detailnejšie rozpísal v článku s názvom: Energetický certifikát, čo to je a ako Vám pomôže.

Vypracujeme Vám certifikát na mieru.

Chcem certifikát
Ing. Rastislav Tvarog

Ing. Rastislav Tvarog

Energetický špecialista a audítor

info@twg.sk

Podobné články