Kedy Vám vyplatia peniaze z dotácie na dom?

Plán obnovy

Jedna z častých otázok je, kedy dostanem peniaze z dotácie? 

Z nejakého dôvodu si veľa ľudí myslí, že dostane financie hneď ako podá žiadosť.

Ale nie je to tak. 

Najskôr musíte splniť podmienky ktoré od Vás mechanizmus získanie dotácie vyžaduje. 

Ak neviete čo to je, zalistujte v našom blogu v ktorom nájdete článok kde uvádzam, čo všetko máte spĺňať aby ste mohli o dotáciu žiadať, ďalej článok kde uvádzam aké dokumenty potrebujete k úspešnému podaniu žiadosti, či ako vyplniť samotnú žiadosť.

Ak sa Vám nechce čítať pozrite sa na náš YOUTUBE kanál – TWG – energetický špecialista kde sú videá v ktorých je zhrnuté všetko potrebné.

Začiatok celého procesu vyplatenia peňazí

Ako náhle sa Vám podarí v elektronickom systéme úspešne vyplniť žiadosť, celý proces vlastne ešte len začal. 

Systém Vám vygeneruje žiadosť ktorú podpíšete a spolu s požadovanými dokumentmi pošlete na Slovenskú agentúru pre životné prostredie.

Po kontrole Vám príde z agentúry návrh zmluvy o čerpanie prostriedkov. 

Odporúčam zmluvu spolu sa všeobecnými zmluvnými podmienkami dôkladne prečítať lebo sa v nej zaväzujete, k splneniu rôznych požiadaviek. Je to cca 40 strán nudného čítania :-( 

V zmluve nie je nič neprekonateľné, ale pripravte sa na to, že sa podpisom zmluvy zaväzujete k realizácii projektu v rozsahu ako bolo uvedené v žiadosti. 

Nemôžete dom hospodársky využívať na viac ako 20% a ak som to správne pochopil počas doby 5 rokov po skončení realizácie nemôžete dom predať, bez toho aby Vám to poskytovateľ financií neodsúhlasil, inak sa to považuje za závažné porušenie zmluvy.

Kedy teda konečne budú peniaze z dotácie?

Akonáhle je zmluva podpísaná a následne zverejnená v centrálnom registri zmlúv máte 8 – 12 mesiacov na realizáciu. Túto dobu Vám môžu predĺžiť, ale aj nemusia.

Po realizácii doložíte potrebné doklady, hlavne fotografie, preberacie protokoly alebo čestné prehlásenie, že je všetko hotové, energetický certifikát finálneho stavu je všetko pripravené na to aby ste dostali financie.

Ešte musia na agentúre všetko dôkladne skontrolovať, prípadne môžu prísť na miestne zisťovanie. 

Ak neobjavia žiadne pochybenie sú financie konečne Vaše.

Bločky a faktúry sú potrebné či nie?

Bločky a faktúry s platbami podľa znenia výzvy nemusíte predkladať, lebo výška dotácie sa určuje zjednodušeným spôsobom podľa jednotkových cien uverejnených vo výzve a plôch ktoré boli určené v energetickom certifikáte alebo energetickom hodnotení. 

Ale zároveň sa podľa znenia žiadosti môžete pripraviť na možnosť, že budete musieť počas udržateľnosti projektu, čo je 5 rokov, strpieť finančnú kontrolu či ste práce nerobili nehospodárne, neefektívne a podobne.  

A to dokážete jedine tak, že predložíte bločky a faktúry o platbách. Takže oficiálne nie sú potrebné, ale vlastne sú potrebné.

Ak ste na začiatku, pomôžeme Vám

Ak sa nachádzate na začiatku celého procesu a chcete dotáciu na dom z plánu obnovy získať, radi Vám pomôžeme. 

Spracujeme Vám energetický certifikát alebo energetické hodnotenie. Po dohode Vám žiadosť vyplníme aj podáme. A spravíme to hneď od začiatku tak, aby bola šanca na získanie peňazí z dotácie čo najvyššia.

V prípade Vášho záujmu nás neváhajte kontaktovať.
 

Vypracujeme Vám certifikát na mieru.

Chcem certifikát
Ing. Rastislav Tvarog

Ing. Rastislav Tvarog

Energetický špecialista a audítor

info@twg.sk

Podobné články